Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kitörés az éhségbörtönből

 

   Az éhségérzet része életünknek, sőt, sok esetben a legfőbb motiváció - a  kiskeresetű nélkülözőnek éppúgy, mint a stresszével küszködő topmanagernek. Elkeseredetten vágyunk a birtoklásra, a biztonságra és az intimitásra. Az éhségérzet gyakori vendégünk tehát.

  Meg kell tanulnuk felismerni a valódi éhséget, és kezelni az "éhségnek látszó", ám csak tüneteiben hasonlító egyéb folyamatokat. Mindent a maga módján.

 Az éhség érdekes fogalom. Több fajtája létezik ugyanis: beszélhetünk szeretet-éhségről éppúgy, mint farkaséhségről. El kell különítsük tehát a testi szintű éhséget a mentális folyamataink generálta étvágytól. Az elfogyasztott élelem ugyanis nemcsak tápanyagok és energia forrása (ideális esetben), de képes beavatkozni agyi, és ezzel együtt lelki folyamatainkra is, akár kedvező, akár kedvezőtlen irányban. Mondern világunkban sokszor az étkezés az egyetlen mód felborult folyamataink kiegyensúlyozására, de hála a mesterséges élelmiszerek térnyerésének, sorra lőjük az öngólokat.

 

10 alkalom, amikor ételért nyúlok, holott nem is ételre van szükségem:

  1. Stressz
  2. Fáradtság
  3. Szomjúság
  4. Tápanyag-hiány
  5. Ingadozó vércukorszint
  6. Unatkozás, semmittevés
  7. Hormonális ingadozás
  8. Ízfüggőség, termékfüggőség
  9. Szeretet-éhség
  10. ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éhségérzet akkor lép fel, ha az agy szerotoninszintje csökken. Ez helyreállítható valamilyen szénhidráttartalmú étel fogyasztásával,

 

Az embernél az éhség, az anyagcsere és a súly kontrollja rendkívül bonyolult. Olyan magas fokon összehangolt rendszer, amelybe beletartoznak az agyban a hipotalamusz éhség- és jóllakottság-központjai, az étvágyra is ható idegi hírvivők, továbbá számos hormon, melyek együttesen igyekeznek stabilan tartani a testsúlyt. E rendszer ad parancsot például a kalóriabevitel csökkentésekor az anyagcsere lelassítására. Logikus módon: hiszen ha kevés táplálék áll rendelkezésre, a szervezetnek jobban kell azt hasznosítania, többet kell abból elraktároznia. Ez pedig csak lassabb anyagcsere mellett lehetséges. A csökkent kalóriabevitelt, bármi legyen is az oka, a test úgy fordítja le magának: "szűkösek a források". A mechanizmus még a vadászó-gyűjtögető időkből eredhet, amikor az emberek jóllakhattak, ha kedvezett a vadászszerencse, ám sokszor be kellett érjék soványabb falatokkal, bogyókkal és termésekkel; télvíz idején pedig még bizonytalanabb volt a vacsorájuk.

 

 

Ezzel kapcsolatos egy érdekes összefüggés is, mégpedig, hogy a huzamos időn át keveset alvók a 8 órát vagy többet alvókhoz képest könnyebben szednek magukra súlyfölösleget. S hogy mi is közvetíti ezt a számokban kimutatható különbséget? Éppen a grelin! Szervezetünk ugyanis a kevés alvást is kódolja, méghozzá így: "nyár van - egyél, amennyi beléd fér, és tartalékolj, amennyit csak tudsz!" Lehet, hogy mi is valamivel többet alszunk télen - még inkább így volt ez őseinknél, akik még nem ismertek mesterséges fényforrásokat... Kevés alváskor (tehát nyáron) pedig a magasabb grelinszint biztosította a kellő étvágyat és raktározást. 

 

 A rendszer célja ugyanis az állandó testsúly fenntartása - változó körülmények között.

 

Nem jólétre lettünk teremtve

 

Csak egyre nincs felkészülve e csodálatosan hangolt rendszer. Ez pedig a "jólét", amelyben a kalóriadús táplálék állandóan és nagy mennyiségben válik hozzáférhetővé. Mindjárt hozzá kell azonban tenni: nem a nagy jólétben élőkről van csak szó. 

Mindezt tetézi, hogy a táplálék megszerzéséhez ma már alig kell erőfeszítést tennünk - legalábbis vadászó és gyűjtögető őseinkhez képest. Az élelemszerzés az ő esetükben majd annyi kalóriát égetett el, mint amennyit aztán magukhoz vettek - már amennyiben sikerrel jártak.  

 

Az elhízást általában fogyókúrával kezelik, ez azonban nem jelent megoldást, hiszen mint láttuk, a szervezet a kalóriamegvonásra az anyagcsere visszafogásával válaszol. Egy diéta után átlagosan 15 százalékkal csökken az anyagcsere sebessége, tehát ennyivel kevesebbet is kellene enni, mint a diéta előtt! Ezt a legtöbben nem veszik figyelembe. Diéta után annyit esznek, mint a diéta előtt, és ez visszahízáshoz - sőt, sokszor a kiinduló súly túllépéséhez ? vezet.

 

 

 

Íme a 10 legjobb módszer a megfékezhetetlennek tűnő étvágy csillapítására:

 

 

1. Mozgás
A legjobb módszer
. A testedzés ugyanis levezeti a feszültséget, edzi az izmokat, és nem utolsó sorban felszabadítja a szerotonin nevű boldogsághormont is.

2. Keserű ízek
Ha kesernyés ételeket eszel, nem fogod kívánni az édeset. Ráadásul a fanyar ízek nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. Előnyük még, hogy gyorsítják az emésztést, aminek köszöhetően a zsírpárnák is nehezebben tapadnak meg a testen.  

3. Vészhelyzet-cseppek
Biztos tipp, hogy ne nassolj az étkezések között. A vaníliaolaj csillapítja az édesség iránti vágyat. Tegyél pár csepp vaníliaolajat egy zsebkendőre, és időnként szagold meg.

 

Feszültségoldásra is kiváló
A vanília egy nemes orchideafajta hüvelyes termése, amelynek héjában és belsejében található az aromás és gyógyító vanillin. A fűszerek koronázatlan királynőjeként is emlegetett vanília erősíti a szellemi, idegi és testi ellenálló képességedet illetve segíti a boldogságodért felelős hormonok felszabadulását. Már az illata is levezeti a feszültséget, megnyugtat és megvigasztal. A vaníliarúd belseje mandulaolajban eltéve meggyógyítja és kisimítja az irritált bőrt.

 

4. Édes élvezet
De csak mértékkel! Az apró falatok megakadályozzák a komoly vércukorszint-csökkenést. Egyél naponta többször, keveset. Egy kocka csoki, vagy egy falat cukor segít megelőzni a farkasétvágy kialakulását.

5. Apró rágó mozdulatok
Rágj meg minden falatot legalább 25-30-szorA gyomor ugyanis jóval az étkezés befejézése után jelzi, hogy megtelt. Ennek köszönhetően, ha gyorsan eszel, jóval túl teljesítheted tényleges  befogadóképességedet. Ami puffadáshoz, elhízáshoz, végül orvoshoz vezet...

6. Víz, víz és víz
A magas víztartalmú ételek gyorsan megnyugtatják a korgó gyomrot. Ha a főétkezések között is kínzó éhség gyötör, egyél sok zöldséget, és szezonális gyümölcsöket.

7. Almaecet koktél
Keverj össze 1 evőkanál natúr almaecetet 1,5 dl vízzel és 1 teáskanál mézzel. Kortyolagasd el ebéd és vacsora előtt. A folyadék nemcsak a farkasétvágytól szabadít meg, de még abban is segít, hogy ne edd túl magad a főétkezések alkalmával.

 

Bőrre kenve is kiváló
Keverj össze 300 ml vizet két evőkanál almaecettel. A keverékből csöpögtess a tenyeredbe, és dörzsöld végig a bőrödet a szíved irányába: előbb a lábszáraidat, a combjaidat, aztán a karjaidat, melleidet, a hasad és végül a hátad. Ne törülközz meg! Addig dörzsöld a bőröd, amíg meg nem száradsz! Javítja a vérkeringést és pirospozsgássá teszi a bőrt.

 

8. Fukar adagok
A szem mindig többet kíván a kelleténél. Cselezd ki magad, tedd kisebb tányérra a vacsorát. A repetázást ezúttal felejtsd el. Egy-két nap, és szervezeted magától rá áll a kisebb porciókra. Gyomrod összeszűkül, és ami eddig a fél fogadra sem volt elég, az lesz mostantól a te adagod...

9. Rendszeresség
Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben étkezni. És ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem. A rendszertelen evés ugyanis fokozza az étvágyat, ami szintén esztelen étkezéshez vezet.

10. Fehérjét fehérjével
A fehérjetartalmú ételek hamar elterítik a gyomrot és segítenek az izomsejtek felépítésében. A legjobb fehérjeforrások: lazac, csirkemell, író és joghurt. Fogyassz belőlük együtt vagy akár külön-külön naponta. Egy-két hét, és a napi torkoskodás már csak egy füstbe ment terv lesz...

 

Hosszú távon is eredményes fogyókúrának az tekinthető, amely napi 1200-1800 kilokalóriát tartalmaz, heti 0,5, maximum 1 kg fogyás mellett.

- magas növényirost-tartalom: sűrített rostkészítmények, korpák, gabonapelyhek, cukormentes müzlik, durva őrlésű gabonakészítmények

   AJÁNLAT: 2x1 ek. zabkorpa (30g), melynek minden grammja 6-8 szoros mennyiségű vizet köt meg ! A drága diétás turmixporok fő alkotója, ásványianyag- és vitamintartalma jelentős.

- étkezések előtti leves- vagy salátafogyasztás

- lassú étkezés

- nagy méretű tányéron való szervírozás